reklama
kategoria: Kulinaria
22 sierpień 2023

Zdrowe grillowanie

pexels/1061641
Czy spędzanie czasu z przyjaciółmi przy grillu musi równać się z zakończeniem diety? To niekoniecznie prawda. Jak uczynić grillowanie bardziej korzystnym dla zdrowia? Oto kilka wskazówek, które pomogą uczynić grillowanie zdrowszym, bez rezygnacji z dobrych nawyków.
REKLAMA
  1. Zastąp tradycyjny grill węglowy gazowym lub elektrycznym. Spalanie węgla i drewna stanowi źródło tzw. małej emisji zanieczyszczeń powietrza wraz z długim wykazem substancji szkodliwych dla zdrowia. Równie ryzykowne jest opadanie tłuszczu na płomienie oraz stosowanie różnorodnych środków zapalających zawierających parafinę, ropę czy alkohol. Benzopiren, akrylamid, nadtlenki, wolne rodniki, dioksyny, furany... z pewnością nikt z nas nie pragnąłby, aby takie związki unoszące się w dymie osadzały się na przygotowywanych potrawach.
  2. Preferuj grillowanie nad rozżarzonym węglem zamiast nad ogniem. Jeżeli planujesz przygotować mięso, które wymaga dłuższego czasu na grillu, to najlepiej umieścić je na tackach, a nie bezpośrednio na ruszcie. Taka praktyka pozwoli uniknąć kapania tłuszczu na węgiel, co może skutkować powstaniem dymu zawierającego substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia.
  3. Miej na uwadze, że spożywanie tłustego mięsa może wywołać uczucie ciężkości w żołądku. Szczególnie wtedy, gdy grillowanie odbywa się wieczorem, może to prowadzić do dyskomfortu nocnego. Warto rozważyć zastąpienie tłustego mięsa delikatniejszymi alternatywami, takimi jak drób lub ryby.
  4. Sugerowane jest przedgrillowanie mięsa wcześniejszą marynatą z ziołami bogatymi w antyoksydanty (idealnymi wybarami są rozmaryn, tymianek oraz oregano). Dodatkowo, takie zioła pozytywnie wpływają na walory smakowe potraw. Warto także uwzględnić w menu ryby, których grillowanie wymaga krótszego czasu niż mięsa, co minimalizuje produkcję substancji potencjalnie rakotwórczych.
  5. Wszystkie dania, które umieszczasz na ruszcie, powinny mieć temperaturę zbliżoną do temperatury pokojowej. Z tego powodu zaleca się, aby wcześniej przygotować i wyjąć z lodówki wszystkie składniki. Unikaj grillowania produktów, które są zamrożone.
  6. Oddal stół od miejsca grillowania. Dym unoszący się z wiatrem może powodować, że potencjalnie rakotwórcze substancje osiągną stół, zastawę stołową oraz naczynia. Dodatkowo, istnieje ryzyko, że niektórzy goście nie będą zadowoleni, kiedy po opuszczeniu spotkania odkryją, że ich ubrania nabrały zapachu dymu.
  7. Posiłek z grillowanej ryby jest zdrowym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Wyjątkowo korzystne jest przyrządzanie pstrąga czy dorady na grillu z zachowaną skórką i łuskami, które pełnią rolę osłony przed częścią toksycznych substancji zawartych w dymie. W przypadku grillowania fileta z łososia rekomendowane jest smażenie wyłącznie na stronie z skórą, bez konieczności przewracania na drugą stronę.
  8. Unikaj mieszania surowego mięsa z już upieczonym podczas przygotowywania. Warto korzystać z oddzielnych tacek, deseczek oraz noży, aby zapobiec przenoszeniu niebezpiecznych mikroorganizmów, co może zagrozić zdrowiu. Unikaj również stosowania marynaty z surowego mięsa do już ugrillowanego, by zachować bezpieczeństwo i higienę.
  9. Aby zapalić drewniany węgiel lub brykiet, warto sięgnąć po odpowiedniej jakości środek do rozpałki. Takie produkty są starannie przygotowane i pozbawione substancji toksycznych, co sprawia, że dłużej się palą i nie wydzielają nieprzyjemnych zapachów. Ważne jest, aby odczekać, aż rozpałka się wypali, a węgiel pokryje się lekkim szarym nalotem. Podczas procesu grillowania nie jest zalecane używanie papieru, kartonu (ze względu na możliwą obecność farby drukarskiej), odpadów, drewna, igieł czy szyszek (z uwagi na obecność żywicy). Doskonałym wyborem do wędzenia potraw są drewna liściaste, takie jak wiśnia czy czereśnia, które nadają aromatyczny smak dymu wędzarniczego.
  10. Jeśli zdecydujesz się na konsumpcję tłustego mięsa podczas grillowania i jednocześnie spożyjesz dużą ilość piwa, twój organizm najpierw skupi się na trawieniu alkoholu, co może prowadzić do przekształcania energii z jedzenia w komórki tłuszczowe. Zdecydowanie korzystniejszym podejściem dla utrzymania zdrowej sylwetki jest połączenie mięsa z sałatkami lub grillowanymi warzywami. Warzywa, takie jak cukinia, kabaczek, pomidor, papryka, cebula czy czosnek, doskonale sprawdzają się na grillu – krótko się opiekają i nie generują nadmiaru tłuszczu.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Bystrzyca Kłodzka
8.3°C
wschód słońca: 06:42
zachód słońca: 16:30
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Bystrzycy

kiedy
2024-11-09 19:00
miejsce
Miejsko Gminny Ośrodek Kultury,...
wstęp biletowany