Najprostszy sernik wielkanocny
Święta Wielkiejnocy to czas intensywnych przygotowań, szczególnie dla tych, którzy przygotowują ich część kulinarną. Skoro Święta, to także czas ciast, przy których będziemy spędzać później wspólne chwile z bliskimi. Jednak, by zdążyć przygotować mnogość dań, jakie znajdą się na świątecznym stole proponujemy dziś bardzo szybki i prosty w wykonaniu sernik, który za pomocą świątecznych dekoracji upiększy każdą rodzinną uroczystość świąteczną.
REKLAMA
SPÓD
250 g herbatników lub kruchych ciastek czekoladowych
100 g masła
MASA SEROWA
1 kg gotowego twarogu z wiaderka
3 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
150 ml kremówki
200 g drobnego cukru
POLEWA
100 g białej czekolady
100 g kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
Zaczynamy od przygotowania tortownicy, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pokruszone ciasteczka wymieszane z roztopionym, przestudzonym masłem. Podpiekamy w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Całą zawartość wiaderka twarogu delikatnie miksujemy w misce, dodajemy po jednym jajku, mąkę, cukier i śmietanę kremówkę. Masa może wydać się rzadka, ale tak powinno być.
Pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę rozpuszczając w garnuszku czekoladę z dodatkiem soku z cytryny, cukru i śmietanki. Mieszamy energicznie na gładką masę. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polewamy jeszcze gorące przygotowaną polewą. Po przestygnięciu chłodzimy w lodówce.
Proponujemy ozdobić górę sernika kolorowymi cukrowymi jajkami, malinami czy jadalnymi kwiatami.
250 g herbatników lub kruchych ciastek czekoladowych
100 g masła
MASA SEROWA
1 kg gotowego twarogu z wiaderka
3 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
150 ml kremówki
200 g drobnego cukru
POLEWA
100 g białej czekolady
100 g kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
Zaczynamy od przygotowania tortownicy, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pokruszone ciasteczka wymieszane z roztopionym, przestudzonym masłem. Podpiekamy w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Całą zawartość wiaderka twarogu delikatnie miksujemy w misce, dodajemy po jednym jajku, mąkę, cukier i śmietanę kremówkę. Masa może wydać się rzadka, ale tak powinno być.
Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę rozpuszczając w garnuszku czekoladę z dodatkiem soku z cytryny, cukru i śmietanki. Mieszamy energicznie na gładką masę. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polewamy jeszcze gorące przygotowaną polewą. Po przestygnięciu chłodzimy w lodówce.
Proponujemy ozdobić górę sernika kolorowymi cukrowymi jajkami, malinami czy jadalnymi kwiatami.
PRZECZYTAJ JESZCZE