reklama
kategoria: Kraj
28 marzec 2024

Poznaj przepisy na nieoczywiste wielkanocne potrawy na bazie jajek

zdjęcie: Poznaj przepisy na nieoczywiste wielkanocne potrawy na bazie jajek / fot. PAP
fot. PAP
Istnieją tradycyjne potrawy bez których nie wyobrażamy sobie ucztowania przy wielkanocnym stole. Żurek, mazurek czy kultowa sałatka jarzynowa to kulinarne klasyki, którymi chętnie zajadamy się w czasie rodzinnego celebrowania Wielkanocy. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, wzbogaćmy świąteczne menu o nieco mniej oczywiste dania. Znany brytyjski kucharz Ed Smith w swojej nowej książce dzieli się przepisami na intrygujące potrawy na bazie jajek, które z powodzeniem możemy zaserwować podczas zbliżającej się weekendowej biesiady.
REKLAMA

Wielkanoc to najważniejsze i najstarsze święto chrześcijan. W wielkanocnym jadłospisie nie bez powodu kluczową rolę odgrywają jajka, będące symbolem nowego życia i odradzania się. Miłośnicy kulinarnych eksperymentów mogą zajrzeć do wydanej 19 marca książki „Good Eggs: Over 100 Cracking Ways to Cook and Elevate Eggs”, autorstwa znanego brytyjskiego kucharza, Eda Smitha, w której znaleźć można ponad 100 nowatorskich przepisów na jajeczne potrawy. Stanowią one nie lada inspirację do stworzenia niebanalnego wielkanocnego jadłospisu. Na łamach „The Guardian” Smith podzielił się dwoma przepisami pochodzącymi z jego nowej książki.

W pierwszym podpowiada, jak przyrządzić jajka w kremowym szpinakowym sosie. Do przygotowania porcji dla dwóch osób będziemy potrzebować 2 jajek, 250 g szpinaku baby, 5-10 g masła, 1 obranej i pokrojonej w bardzo drobną kostkę szalotki, 1 obranego i posiekanego ząbku czosnku, 100 ml śmietany creme fraiche (lub kwaśnej śmietany), 20 g drobno startego parmezanu, 2 łyżek nasion słonecznika, 30 g masła, 1 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 1 łyżeczki płatków ostrej papryki, a także szczypty soli morskiej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i gałki muszkatołowej oraz kilku kromek chleba do podania.

„Postaw patelnię o średnicy 26 cm na średnim ogniu. Dodaj mokry jeszcze szpinak i smaż przez około sześć minut, obracając od czasu do czasu, aby liście równomiernie zwiędły. Szpinak przesuń na jedną stronę patelni. W puste miejsce włóż masło, następnie dodaj szalotkę, czosnek i szczyptę soli i smaż przez około trzy minuty. Wmieszaj szpinak, dodaj gałkę muszkatołową i czarny pieprz, śmietanę oraz parmezan. Dobrze wymieszaj, a następnie w bulgoczącym szpinaku utwórz dwa dołki. Wbij jajko do każdego z nich, zmniejsz nieco ogień, przykryj i gotuj przez dwie i pół minuty, aż białka się zetną. W międzyczasie praż nasiona na suchej patelni na średnim ogniu przez około trzy minuty, aż odrobinę się zarumienią, a mniejsze nasiona zaczną pękać. Zrób miejsce pośrodku nasion, dodaj masło i poczekaj, aż zacznie brązowieć. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i umieść mieszankę na jajkach. Całość podawaj w płytkich miseczkach” – instruuje kucharz.

Druga receptura przypadnie do gustu zwłaszcza amatorom orientalnych smaków. Jajka sadzone z kimchi i koreańską pastą paprykową Gochujang to doskonała propozycja dla wielbicieli nieoczywistych wielkanocnych dań. Do przyrządzenia 1 porcji potrawy będziemy potrzebować oleju do smażenia, 50-60 g smalcu z bekonu (opcjonalnie), 1 pokrojonej w ukośne plasterki cebuli dymki, 100 g posiekanej kimchi, 2–3 łyżek sosu kimchi, 1 łyżki pasty Gochujang, 60 g p okrojonych w plasterki klusków ryżowych tteok (lub ryżu), 2 średniej wielkości jajek, ? łyżeczki płatków ostrej papryki oraz 1 łyżeczki prażonych nasion sezamu.

„Wlej odrobinę oleju na patelnię o średnicy 20-22 cm i ustaw na średnim ogniu. Zanim patelnia się rozgrzeje, dodaj smalec i pozostaw na chwilę, aż tłuszcz się wytopi. Dodaj szalotkę, kimchi, sos kimchi, Gochujang i 100 ml wody, a następnie duś wszystko przez pięć minut, aż ilość płynu na patelni zredukuje się do około 1 cm głębokości. Dołóż kluski ryżowe, a następnie utwórz dwa wgłębienia pomiędzy kopczykami kimchi. Wbij jajko do każdego zagłębienia, zmniejsz nieco ogień, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez trzy minuty, aż białka się zetną. Posyp całość płatkami papryki, nasionami sezamu i podawaj, póki gorące” – podpowiada Smith. (PAP Life)

iwo/ag/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
pogoda Bystrzyca Kłodzka
1.6°C
wschód słońca: 07:42
zachód słońca: 15:52
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Bystrzycy